Intrinsieke motivatie

Het allermooiste aan ZZP’er zijn? Dat ik zelf bepaal met wie ik waar en wanneer aan wat werk. Ik kan autonoom mijn competenties inzetten en waarde toevoegen aan bedrijven. Intrinsieke motivatie ‘all over the place’ dus. Een heel fijn gevoel en in de afgelopen 4 jaar ben ik erachter gekomen dat het voor mij echt heel belangrijk is om zo te kunnen werken. ‘Montessoribloed’ kruipt toch waar het niet gaan kan, zou m’n moeder trots zeggen 😉 ! En daarnaast word ik natuurlijk ook extrinsiek gemotiveerd. Want zonder facturen die betaald worden, ben ik ook niet blij 🙂 ! Een goede balans dus. Maar hoe werkt dat nou precies? Intrinsieke motivatie?

Competenties, autonomie en context

Intrinsieke motivatie bestaat uit drie elementen: competenties, autonomie en context. Ze zijn alledrie gelijkwaardig en even belangrijk in het ’triggeren’ van intrinsieke motivatie. Met competenties wordt ‘iets’ bedoeld dat je goed kunt en wat je leuk vindt. In mijn geval schrijven, fotograferen of luisteren. Als ik dit aan het doen ben, dan ben ik helemaal in mijn element.

Daarnaast is autonomie belangrijk. Met autonomie wordt bedoeld het vermogen om zelf keuzes te kunnen maken. Om te kunnen doen waar je in goed in bent. In mijn geval bijvoorbeeld de weg die wordt bewandeld om tot een goed artikel te komen. Belangrijk hierbij is de keuzevrijheid. Als een opdrachtgever van mij verwacht dat ik elke ochtend 3 artikelen van 250 woorden oplever, dan word mijn keuzevrijheid beperkt door bijvoorbeeld de tijdsfactor. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de kwaliteit van de output en daarmee ook voor mijn intrinsieke motivatie.

Als laatste is de context essentieel. Mensen willen in de context van de organisatie betekenis toevoegen en meewerken aan dat hogere doel. En dat begint natuurlijk met je organisatie-identiteit. Wie ben je als bedrijf? Waarom bestaat je bedrijf? Wat is kenmerkend voor je bedrijf? En wat lever je als bedrijf? Deze vragen helpen bij het creëren van een heldere organisatiecontext. Zonder deze context ‘doet iedereen maar wat’. Voor mij is het belangrijk dat ik autonoom waarde kan toevoegen aan een organisatie vanuit mijn competenties. Op basis van gelijkwaardigheid en als medelid van een leuk team. Dat is mijn context die ik als ZZP’er nodig heb. En dan maakt de context van het bedrijf waar ik waarde kan toevoegen mij niet zo gek veel uit. Zolang het maar past bij mijn eigen context en normen & waarden uiteraard 😉 !

Daarom wens ik iedereen een heel fijn ‘intrinsiek gemotiveerd’ 2018 toe!

Owja, en als ik dan toch mezelf nog even mag promoten als ZZP’er, want ja, een vakantie naar Bali motiveert ook gewoon 😉 ! Met de inzet van de LEGO® SERIOUS® PLAY® methode kun je de identiteit van de organisatie letterlijk zichtbaar maken. En mensen ook hun eigen intrinsieke motivatie laten bouwen 🙂 ! Leuk en super waardevol!

7 thoughts on “Intrinsieke motivatie

 1. De grappigste en allerleukste collega bij KlokGroep (vergeet Arjan)

  Dat de mooiste momenten van 2017 de slechtste momenten voor 2018 mogen worden 🙂 Tot in het nieuwe jaar!

  reageren
  1. Floor van Sambeek Post author

   Mooi geschreven grappigste en allerleukste collega bij KlokGroep van de IT-afdeling 🙂 ! Tot in het nieuwe jaar!!

   reageren
 2. Arjan van KlokHolding

  Hey Floor!
  Mooi geschreven. Geniet van een mooie vakantie en dat voor het nieuwe jaar al je wensen uit mogen komen. Bedankt voor de fijne samenwerking afgelopen jaar!

  reageren
  1. Floor van Sambeek Post author

   Hoi Arjan! Jij ook bedankt natuurlijk voor de fijne samenwerking en het vertrouwen! Ben er echt heel erg blij mee! Ook voor jou een mooi 2018!

   reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.